Co potřebujeme?:
1kg čerstvých šípků
1,5 litru vody k uvaření šípků0,5 kg-1 kg cukru dle chutí1 lžíci kyseliny citronové, dochucení a konzervace
Šípků je plná příroda, proto nebude problém kilo nasbírat. Jde to celkem rychle a navíc se projdete v přírodě ;-)
Nachystáme si větší hrnec, do něj dáme 0,75 l vody a šípky. Šípky doporučuji v sáčku lehce podrtit paličkou na maso, aby se lépe vařily.
Šípky s vodou zahřejeme, ale dáme si pozor aby úplně nevřely. Takto, těsně před varem povaříme asi 10 minut. Smě poté přecedíme (pasírujeme) do druhého hrnce přes sítko a kapesník (odstraníme tím chloupky ze šípků)
Šípky znovu vrátíme do hrnce a dolejeme zbytek vody (0,75l) a zase vaříme.
Po povaření zase pasírujeme do druhého hrnce.
Vzniklou směs osladíme a nasypeme kyselinu citronovou a svaříme spolu dalších 10 minut.
Po vychladnutí přelijeme do lahve se zátkou a pak v lednici vydrží minimálně týden.
Já si jej ředím s vodou, přidávám do čaje a také do vloček na snídani.
Šípek, pentacon 50mm, old lens |
šípky, pentacon 50mm. old lens |
Výsledek vaření sirupu |
Žádné komentáře:
Okomentovat