neděle 23. listopadu 2014

Šípkový sirup - recept

Máme před sebou zimu a na podzim jsme všichni více náchylní na nemoci. Proč se dopovat umělými vitamíny a kdo ví čím, když si můžeme udělat super domácí šípkový sirup plný vitamínů.

Co potřebujeme?:
1kg čerstvých šípků
1,5 litru vody k uvaření šípků0,5 kg-1 kg cukru dle chutí1 lžíci kyseliny citronové, dochucení a konzervace


Šípků je plná příroda, proto nebude problém kilo nasbírat. Jde to celkem rychle a navíc se projdete v přírodě ;-)
Nachystáme si větší hrnec, do něj dáme 0,75 l vody a šípky. Šípky doporučuji v sáčku lehce podrtit paličkou na maso, aby se lépe vařily.
Šípky s vodou zahřejeme, ale dáme si pozor aby úplně nevřely. Takto, těsně před varem povaříme asi 10 minut. Smě poté přecedíme (pasírujeme) do druhého hrnce přes sítko a kapesník (odstraníme tím chloupky ze šípků)
Šípky znovu vrátíme do hrnce a dolejeme zbytek vody (0,75l) a zase vaříme.
Po povaření zase pasírujeme do druhého hrnce.
Vzniklou směs osladíme a nasypeme kyselinu citronovou a svaříme spolu dalších 10 minut.
Po vychladnutí přelijeme do lahve se zátkou a pak v lednici vydrží minimálně týden.
Já si jej ředím s vodou, přidávám do čaje a také do vloček na snídani.
šípkový sirup, postup, pentacon 50, old lens
Šípek, pentacon 50mm, old lens

šípkový sirup, postup, pentacon 50, old lens
šípky, pentacon 50mm. old lens

šípkový sirup, postup, pentacon 50, old lens
Výsledek vaření sirupu

Žádné komentáře:

Sdílejte / Share :-D

Translate